Mali podsticajni razgovori

Drage moje,

 

Večeras se družimo sa novom temom,a kao što vidite po naslovu pisaću vam o nekim ohrabrujućim rečenicama,o malim podsticajima koji našoj deci mogu puno značiti,koji će ih “pogurati” i zbog kojih će znati da 🌟primećujemo sve dobro što rade 🌟primećujemo i cenimo njihov trud i zalaganje 🌟da ih podržavamo i da uvek mogu da se oslone na nas,🌟da je i nama važno,sve to što oni smatraju važnim.

Nekada u brzini života koja nas obuzima,zaboravimo da im kažemo sve što mislimo,zaboravimo da ih bodrimo,podržimo,misleći da oni sve to već znaju.

I znaju,jer je život mnogo više od par rečenica,ali isto tako one njima mnogo znače.Mnogo im znači da čuju od nas koliko su dobri u nečemu ili da prosto znaju da to njihovo zalaganje nije prošlo neopaženo,čak i ako rezulatat nije savršen.

Zato vam pišem par malih predloga,rečenica za neka tri primera situacija, koje sam i sama nalazila po knjigama o dečijoj psihologiji ,koje zaista upotrebljene u tako odgovarajućim situacijama DOPIRU do deteta i prave razliku u njihovom samopouzdanju,motivaciji,napredovanju..

I joś nešto …ukoliko mi budemo na taj način razgovarali sa njima,kao i sve ostalo i to će usvojiti.Postaće i sami takvi i naučiće da sve oko sebe vrednuju i uvažavaju.🙏

 

 

🌟Ukoliko dete želi u nečemu da vam pomogne(iako ponekada to zaista znači da će ceo proces trajati dva puta duže,pogotovo ako su mala deca u pitanju🙈) prihvatite! Njima to neverovatno puno znači,doživljavaju kao priznanje da su potrebni,sposobni i dovoljno “odrasli” da to rade ,pa makar bila i mala pomoć .

Ne zaboravite tada da kažete

🌟Hvala ti na tvojoj pomoći

🌟Hvala što si se setio/poželeo da mi pomognes

🌟Stvarno si mi puno pomogao i sada je to mnogo bolje kada smo zajedno npr.popravili

🌟Puno si se potrudio i baš mi je značila tvoja pomoć

🌟Volim kad radimo nešto zajedno

🌟Ti i ja smo tim !

 

 

🌟Ukoliko starije dete radi na nekom projektu za školu,ili mladje dete na nekoj svojoj zanimaciji budite uvek tu kao ispomoć.Nekada nas mrzi posle svih naših obaveza,a nekada bi opet sve mi da rešimo/uradimo umesto njih.Mislim da ni jedno ni drugo nije ispravno,već bi trebali da 🌟im stavimo do znanja da smo tu,ukoliko im budemo zatrebali,da ih usmerimo u pravom smeru.Dakle ne da završimo sve umesto njih već da im pripomognemo,ukoliko sami to zatraže.

🌟Možete ga tada dodatno podstaći rečenicom poput ” Vidim da je teži zadatak,ali verujem da ćeš ti to rešiti.Znam da ti to možeš”

A kada sami budu ostvarali to na čemu su “radili” rečenice poput 👇 će samo upotpuniti njihov uspeh,bio mali maleci ili ogroman i biće motivisani da opet nešto pokušaju,na nečemu rade i dodju di svojih rezultata

 

🌟Vidim da si se puno potrudio,i sada se tvoj trud isplatio

🌟Svaka čast sve si odlično uradio

🌟To je rezultat tvog rada i možeš biti ponosan na sebe

🌟Ja sam ponosna na tebe !!

🌟Odlično si to osmilio i zato je tako dobro i ispalo

🌟Uložio si puno vremena koje se zaista isplatilo

🌟Uživala sam da te gledam dok to radiš

 

 

🌟Ukoliko vam starije dete traži pomoć da donese neku odluku,nemojte je donositi umesto njega.Naravno ukoliko je ta situacija odgovarajuća njegovim godinama 😊i ukoliko je to nešto što može samo odlučiti .

Umesto toga porazgovarajte sa njim o obe strane odluke i time ćete pomoći da sam uvidi šta želi,šta on misli da je najbolje.

Možete tada reći

 

🌟Verujem u tvoju odluku

🌟Vidim koliko ti je važno i znam da ćeš izabrati ono što je za tebe najbolje

🌟Šta ti misliš kako je ispravno

🌟Kako bi se ti osećao da je tako ili drugačije

 

 

I ono što je najvažnije,ukoliko mislite da je to zaista situacija u kojoj mogu sami da odluče,kada končno to i urade,nemojte reći “ne može tako”😄Od malena se uče da donose neke odluke,od prvih malih do velikih i to je takodje važan deo odrastanja i važno čak i za njihovo odraslo doba kada će morati sami da donose važne odluke,kao i svi mi.A mi smo zato tu da ih podržimo i damo im tu slobodu,da u zavisnoti od uzrasta,odluče nešto za sebe 😊

Nadam se da će vam tekst biti koristan,možda neki deo i da će vam poslužiti nekada u toku svakodnevnih situacija.Ja sam navela par situacija koje su česte,ali to su svakako samo primeri i predlozi da vam tako dočaram otprilike šta sam htela da vam prenesem.

Rečenice naravno koristimo kako se osećamo i nikada ništa ne treba da forsiramo ili pričamo “zato što to tako treba” ili neko kaže, ali možda vam posluže kao insiracija,podstrek,podsetnik-kao što i meni služe da ne zaboravim koliko je za njih to važno😊

Svašta nešto što pročitam u raznim knjigama,na portalima,drugim blogovima  i sl. ,a smatram da je korisno zapišem u svoj notes sa strane pa će možda i vama tako poslužiti neki deo ovog teksta 😊

 

Šaljem vam puno poljubaca

Tamina ♡

One thought on “Mali podsticajni razgovori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *